NRO på sosiale medier:

      Facebook_icon   Twitter_icon               Beredskapstelefon: 900 83 146
NRO’s årshjul
Klikk for å se årshjulet i full størrelse
Nyhet pr. dato
mai 2024
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Det er sjelden vi får oppdrag med ruinsøk i Norge og heldigvis var det kun trening denne gangen også. Vi opererer dog etter føre var prinsippet og har derfor ruinsøk som treningsform for NROs redningshunder. Ruinsøk innbefatter søk etter savnede i ruiner som sammenraste bygninger, jord- og leirmasser, togulykker, gasseksplosjoner og lignende.

Hunder er først og fremst skapt for å løpe i skogen og det ligger nedgravd dypt gjennom generasjoner at en skal vokte seg for ukjent underlag. Dette er noe som mange nok opplever i hverdagen med sin hund. Fido som ellers er en veltilpasset hund og tar det meste på strake ben nekter plent å gå opp gittertrappen til eierens store overraskelse. For Fido er dette noe ukjent og noe som potensielt sett kan være farlig i tillegg til at det sikkert ikke er spesielt godt for poter og klør å tråkke på. Fido må nok gjennom en liten overtalelse og det må trenes med masse positiv forsterkning, Fido har behov for å få mer miljøtrening.

Også godt miljøtrente redningshunder må tilvennes nye miljø og spesielt når de møter ukjent underlag som i tillegg sklir og beveger seg. Gjennom noen få ettermiddager har vi trent ruinsøk i en stor plankehaug som er full av paller, spiker, planker og annet trevirke. Underlaget er løst og sklir ved minste bevegelse. Hvordan hundene takler første møte med plankehaugen er individuelt. Dette kan blant annet skyldes alder, hunderase, tidligere erfaring, fysiske begrensninger eller relasjon hund og fører. 

Hundene som har deltatt på treningen har vært fra 3 til 11 år og det er merkbart at den yngste er litt mer modig og kanskje uvøren enn den eldste. Dette ser vi ikke bare i ruinsøkstrening, men også ved ruinsøk og teigsøk i skogen. De yngste har en tendens til å rase avgårde, mens de eldre bruker sansene litt mer og sparer mer på kreftene.

I bunn og grunn er det helt naturlig og bra med litt sunn skepsis når noe er nytt, på den måten unngår hunden og bli skadet. Det viste seg at alle hundene etter en kort runde med tilvenning til haugen lærte seg å beherske denne allerede første gang og flere nådde helt til toppen allerede på første trening.