NRO på sosiale medier:

      Facebook_icon   Twitter_icon               Beredskapstelefon: 900 83 146
NRO’s årshjul
Klikk for å se årshjulet i full størrelse
Nyhet pr. dato
juni 2024
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Hvilken alder påbegynner man utdanning?
Hva slags rase går igjen som gode?

I denne artikkelen vil jeg forsøke å definere hvilke egenskaper man bør se etter hos en potensielt framtidig redningshund.

I Norge er det to frivillige organisasjoner som driver med opplæring av redningshunder. Det er faktisk ikke skrevet noe særlig om hvilken rase eller egenskaper en redningshund bør ha. På andre organisasjoners sider finner jeg ingen informasjon om dette og på NRO sin side finner jeg følgende:

Hvilken alder påbegynner man utdanning? Hva slags rase går igjen som gode hunder? Statistisk sett har du størst sjanse til å lykkes hvis du starter når hunden er mellom 4 og 12 mnd. gammel.

Statistisk sett har du størst sjanse til å lykkes hvis du starter med en av gjeterhund eller retriever-rasene. Statistisk sett har du størst sjanse til å lykkes hvis du er glad i friluftsliv, er mellom 25 og 50 år, er singel eller lever i et stabilt forhold og ikke har alt for mange forpliktelser og hobbyer utenom hunden og kan avsette en hel dag i uka over flere år til trening.
Statistisk sett er det kun 5 -10 % av alle som starter på grunnkurs som oppnår å bli A-godkjent redningshund ekvipasje.

Hvilken hunder har best potensial i e-søk (ettersøkings-søk)
Hunder som har god kondisjon og ekstremt stor arbeidslyst og som synes jakten etter den savnede er det morsomste i hele verden Hva kan jeg få ut av dette, ut ifra hva jeg vet at hunden skal utrette?

Menneskekjær:
Jeg vil si at dette må være helt grunnleggende for en redningshund. Hundens oppgave er å finne mennesker og det er helt avgjørende at hunden for det første er helt trygg på mennesker og faktisk også prioritere å følge menneskelukten framfor lukt av rådyr, pølser og løpske tisper.

Trygg:
Hunden må være trygg på seg selv og omgivelsene. Hunden må ikke la seg affisere av smell og uventede brå lyder. Den må også være trygg på ulike mennesker i ulike situasjoner. Den skal beherske å møte alt fra demente, barn, folk som er redde for hunder og selvmordskandidater og videre.

Nysgjerrig:
Hunden må være grunnleggende nysgjerrig av natur, den må synes at det er spennende å finne folk som er gjemt, like å snuse seg fram og den må synes det er stas å finne ting som votter, luer og annet som savnede personer har mistet. Hunden må like å bruke nesen sin som verktøy.

Selvstendig:
Hunden må kunne jobbe selvstendig. Avstand mellom hund og fører kan bli stor og hunden må da kunne jobbe på eget initiativ og ta selvstendige valg. En hund som til stadighet stopper og vender tilbake til eieren vil jobbe på en svært lite hensiktsmessig måte.

Intelligent:
Med de ovenstående egenskapene kreves det også en stor grad av læreevne. Hunden skal lære seg å søke på mange ulike måter, den skal kunne skille ut det rette sporet i mange andre lukter, den skal holde fokus over lang tid. Hunden skal også under søket ha følge med på signaler og innkalling fra eier, ofte over en stor avstand.

Utholdende:
Hunden skal over mange timer ofte jobbe i fysisk krevende terreng. Dette stiller store krav til hundens fysikk og kondisjon. Arbeidet er også krevende mentalt og hunden må holde fokus og jobbe mentalt under hele søket. En hund som ofte sporer av og finner på andre ting under et leteoppdrag vil kunne medføre mye unødig tidsbruk og medføre mye feilsøking.

Størrelse:
Hunden bør ikke være for stor og ikke alt for liten. En for stor hund vil ha problemer med å søke i ruiner og i fjellpartier med sprekker og huler. En stor og tung hund vil også ha problemer med å beherske ulendt bratt terreng og mye snø. En veldig liten hund vil antagelig møte en del utfordringer i ulendt terreng og bli sliten tidligere enn en litt større hund. Pels: Hunden bør i tillegg være godt pelset slik at den tåler mange timer ute både i regn og snevær.

Ikke aggressiv:
Hunden må ikke være aggressiv mot andre hunder. Det er lite heldig om de ulike hundene går til angrep på hverandre under trening eller oppdrag.

Konklusjon:
Jeg vil ikke nevne hvilke spesifikke raser som noe absolutt, men det er nærliggende å tenke på raser som border collie, jaktretrievere, schäfer, toller, kelpi og sikkert andre raser også. I dag har NRO følgende raser i sine ekvipasjer: Working kelpie, Blanding av border collie og retriever, Kooiker, Schäfer, Mix av portugisisk vannhund og noe annet, Rottweiler, Border Collie, Engelsk springer spaniel, Jakt labrador
Med andre ord så har vi en god mix av raser, men jeg tør si at de alle sammen dekker kravene som jeg mener at en god redningshund bør ha.