NRO på sosiale medier:

      Facebook_icon   Twitter_icon               Beredskapstelefon: 900 83 146
NRO’s årshjul
Klikk for å se årshjulet i full størrelse
Nyhet pr. dato
juni 2024
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Positiv betyr at vi tilfører ubehag eller velbehag. Negativ betyr at vi fjerner ubehag eller velbehag. Det er ikke vi som avgjør om det er ubehag /straff eller forsterkning/velbehag, det er hunden!! Observer hundens reaksjoner.

Positiv straff defineres som å tilføre et ubehag med det resultat at adferden reduseres. Forutsatt at hunden oppfatter dette som ubehag. Den som sier at han/hun aldri har benyttet positiv straff i opplæring av hund eller barn har ikke forstått hva det innebærer.

Saueavvenning ved hjelp av strøm er eksempel på kraftig bruk av positiv straff, forutsatt at hunden oppfatter det som ubehag. (De fleste vil nok gjøre det)

  • Å ta hunden i nakkeskinnet og si “Nei” er eksempel på bruk av positiv straff, forutsatt at hunden oppfatter det som et ubehag.
  • Å si et kraftig Nei er eksempel på bruk av positiv straff, forutsatt at hunden oppfatter det som et ubehag.
  • Å viske nei er eksempel på bruk av positiv straff, forutsatt at hunden oppfatter det som et ubehag.
  • Bare det å kremte kan for enkelte hunder oppfattes som ubehag/straff. Desto lydigere hunden er desto mindre påvirkning er nødvendig.

Negativ straff defineres som å fjerne et velbehag med det resultat at adferden reduseres. Klapper vi en valp som liker kos, og den begynner å bite, kan det at vi fjerner oss resultere i at bitingen avtar. (Avslutte klappingen = fjerne et velbehag)

Positiv forsterkning. Hunden får godbit eller leke etter vel utført jobb. Forutsatt at hunden oppfatter dette som velbehag er det en forsterker.

Negativ forsterkning. Hvis en hund som er dårlig i magen eter gress (operant) og blir bedre er gresset en forsterker. Ubehaget blir fjernet (negativt) dette vil føre til forsterkning av handlingen.

I innlæring av søksøvelsene og i videre trening fram mot godkjent redningshund bruker vi kun Positiv forsterkning, men i allmenn oppdragelse av hunden bruker vi alle fire variantene.

21. oktober 2017

Bjarne Isachsen