NRO på sosiale medier:

      Facebook_icon   Twitter_icon               Beredskapstelefon: 900 83 146
NRO’s årshjul
Klikk for å se årshjulet i full størrelse
Nyhet pr. dato
april 2024
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

NRO gjennomførte årets grunnkurs i oktober og november. Kurset går over fire dager hvorav en dag med teori og tre dager med praksis og trening av egen hund.

På grunnkursets første dag fikk kursdeltakerne en gjennomgang av redningstjenestens organisering og virke, det ble gitt en teoretisk innføring i de viktigste øvelsene og viktigheten av figurantarbeid. Enkelte øvelser ble demonstrert ute i strålende sol.

Dagen etter var det oppmøte på kursets første praksisdag. Det vil alltid være ulikt kunnskaps- og ferdighetsnivå på et kurs som dette, og instruktørenes oppgave er bla å sørge for individuell tilpasning til den enkelte ekvipasje i sin gruppe. I tillegg er det store variasjoner mellom rasene mht apporteringsvilje og søksvilje.

Dagen startet med apporteringstrening, noen kunne apportere fra før, mens andre ble introdusert til øvelsen for første gang. Allerede etter to økter med apporteringstrening viste de fleste hundene interesse for løsbittet (apporten) og enkelte bet allerede over. Andre ekvipasjer kunne tom utstyre figuranten med løsbitt som hunden hentet og leverte til en stolt eier. I lunsjen fikk deltakerne en demonstrasjon av ID-søk ved hundefører Terje Hansen og blodhunden Ry.

Kursets første og tredje praksisdag var forbeholdt vitringsøvelser – overværssøk. Ingen av hundene hadde trent på dette før kurset og det var med litt usikkerhet og nysgjerrighet hunder og førere satte i gang under veiledning fra instruktør. Etter kun en økt og en hvil i bilen viste flere av hudene stor framgang i andre økt. To uker senere var det igjen tid for vitringssøk og det viste seg at hundene nok hadde grunnet litt på dette siden sist. Her ble det lange fine slag på 50-60 meter noen med apportering og noen med direkte belønning hos figuranten. Et par av hundene var allerede i stand til å avsøke et større område og dette med kun to treningsøkter bak seg.

Praksisdag nr 2 ble det trent spor. Det er mange måter å starte sporinnlæringen på. Vi valgte å gå for mikrospor/næringsspor. Det kan kanskje høres rart ut at hunden skal starte sporinnlæringen med å lete etter pølsebiter på en gressplen når målet er finne savnede personer. Årsaken til at vi starter sporinnlæringen på dette mikronivået er for å få en mer nøyaktig sporgang og for at hunden skal plante snusen ordentlig i bakken/sporet og vi får samtidig en hund som går i et saktere tempo. Når hunden har forstått øvelsen er det enkelt å overføre metodikken til skog og annet terreng.

Både instruktører og hjelpeinstruktører er godt fornøyd med årets kursdeltakere både førere og hunder. Det har vært morsomt å få følge utviklingen til hunder og førere og ekstra hyggelig er det når en kursdeltaker tar seg tid til å sende noen ord


– Tusen takk for kjempe bra kurs! Har lært utrolig mye!