NRO på sosiale medier:

      Facebook_icon   Twitter_icon               Beredskapstelefon: 900 83 146
NRO’s årshjul
Klikk for å se årshjulet i full størrelse
Nyhet pr. dato
april 2024
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

GlykolFritt oversatt og hentet fra: Saluki Forum

De aller fleste er kjent med at det er en rekke godsaker som er giftig for hunder, som sjokolade, løk osv.
Det kanskje ikke så mange tenker på er forgiftninger som hunden kan få når den drikker vann fra sølepytter på parkeringsplass og bilveier. Glykolfogiftning

Alle biler trenger kjølevæske og kjølevæske er ekstremt giftig å få i seg. Biler kan lekke kjølevæske og kjølevæsken kan havne på bakken eller i en søledam som bilen har stått parkert over. Kjølevæske består av etynolglykol og dette smaker søtt og dermed godt synes nok både katter og hunder.

Det er derfor ikke usannsynlig at din hund vil slurpe vannet i seg eller slikke på flekkene på asfalten.
Den dødelige dosen for en katt er 1,5 ml per kilo kroppsvekt og for hund 6,6 ml per kilo kroppsvekt.

Det som skjer er at glykol brytes ned i leveren og de nedbrytningsproduktene som dannes er faktisk ennå giftigere enn etanolglykolen i seg selv. Resultatet kan bli kraftige og uhelbredelige nyreskader. I verste fall kan forgiftningern også påvirke hjernen slik at dyret virker beruset.
Forgiftningens ulike stadier:

VetStadie 1:
Kommer innen 30 minutter til 12 timer. Sløvhet, vingling , generelt nedsatt, brekker seg, kaster opp, økt tørst og tissing. Ved kraftige forgiftningsanfall får dyret kramper, blir bevisstløs og dør.

Stadie 2:
Kommer etter 12 til 24 timer. Symptomene avtar og dyret er mye bedre. Om inntaket av glykol ikke har vært så stort, kan det første og andre stadiet passere uten at eier vet at dyret har vært forgiftet.

Stadie 3:
Kommer etter 24 til 72 timer. Siden nyrene ikke lenger fungerer rammes dyret av urinforgiftning. Urinproduksjonen minsker eller opphører. Dyret blir svært dårlig med nedsatt kroppstemperatur brekninger og diare. Hjertefunksjonen kan også i visse tilfeller påvirkes.

Diagnostisering:
I tilfeller hvor eier ikke vet om hunden eller katten har fått i seg glykol kan det være vanskelig å stille diagnosen. Lignende symptomer kan man få ved mage- og tarmkatarr, betennelse i bukspyttkjertelen og ved andre nyreskader. Nyreskader påvises ved blodprøve, men da er man allerede ved stadium tre og det er kanskje allerede for sent. Diagnosen kan også stilles ved en urinprøve, men ofte stilles først diagnosen ved obduksjon. Det viktigste er å få dyret til behandling fortest mulig. Om man ombserverer at hunden slikker i seg glykol prøv å fremkall brekninger ved feks. sterk sennep ved tungeroten om det er langt til nærmese dyrlege.

Behandling
Den eneste behandlingen som hjelper er å sette alkohol intravenøst og gjerne over flere dager. Dyret er da beruset og må passes på hele tiden. Har forgiftningen nådd stadium tre er det allerede for sent. Husk også at mange bruker kjølevæske i slukene på hyttene sine om vinteren. Det blir da liggende i vannlåsen og skal normalt ikke være noen risiko, men sørg for at hunden er trygt plassert i bilen i tilfelle noen skulle bomme på mengden.